• Lorem ipsum

Alles over zijde in stropdassen

30 Nov 2015
door Roos

Er zijn duizenden verschillende stofsoorten, zowel natuurlijke stoffen (zoals zijde) als stoffen die door de mens gemaakt zijn in fabrieken (synthetische stoffen). Wanneer je een stropdas wilt kopen, is het goed en leuk om te weten wat voor een keuzes je hebt in stoffen. Al onze stropdassen uit de webshop zijn gemaakt van 100% zijde.

Zijde is een natuurlijke stof, hetgeen betekent dat deze substantie niet in een fabriek tot stand is gekomen. Net als katoen, is zijde aan ons gegeven door moeder natuur.

Hoewel katoen van een plant afkomstig is, is zijde afkomstig van insecten. Bepaalde insecten, zoals de zijderups, scheiden een stof af. Deze stolt wanneer het in aanraking komt met de lucht. Zo ontstaat de zijde die wij kennen. Rupsen maken hun cocon van zijde. Sommige spinnen zijn ook geschikt voor de “zijdeteelt”, zij spinnen er een web van.\

Van de grondstof zijde, worden zijden stoffen gemaakt, die gebruikt worden voor bijvoorbeeld onze stropdassen. De grondstoffen die in onze Redmond stropdassen zit, komt uit Italië, maar worden geproduceerd tot stropdassen in Azië.

Een aantal leuke feiten over zijde:
 

   1. Wilde zijde is de naam voor de grondstof zijde, die NIET van de zijderups afkomstig is
   2. 2himsazijde is de naam voor de duurste en duurzaamste grondstof. Bij het verkrijgen van deze zijde worden de zijderupsen niet gedood.
   3. Een zijden huwelijk, betekent een huwelijksjubileum van 4 jaar. Bijna 4 jaar getrouwd? Dan is het dus leuk om een zijden stropdas te geven aan je echtgenoot!
   4. Er is een heus zijdemuseum in Nederland. Deze is gevestigd in Grijpskerke (Zeeland). Wil je dus echt alles over zijde weten, maak dan een tripje naar onze zonnigste provincie.
   5. Zijde bevat 17 van de 19 aminozuren die ook in ons eigen haar te vinden zijn. Dat is de reden dat zijde ook vaak gebruikt wordt voor haarverzorging.

Als laatst nog een korte uitleg over het verschil tussen zijde en satijn. Velen denken dat satijn gemaakt is van zijde, of dat satijn een “namaakzijde” is. Het antwoord kan heel kort zijn: zijde is een grondstof, satijn is een eindproduct dat ontstaat door een zogeheten satijnbinding toe te passen (een manier van weven). Satijn kan gemaakt worden van zijde, maar ook van stoffen zoals katoen en viscose. Wanneer er een product is van Satijnzijde, is dit vaak veel kostbaarder dan synthesische satijn.

We gaan in een volgende blog dieper in op hoe zijde wordt verwerkt tot zijden dassen en andere zijden kledingstukken. Sta jij wel eens stil bij waar grondstoffen in kleding vandaan komen? Laat het ons weten in de reacties!Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »