• Lorem ipsum

Kerstsokken: hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan?

13 Dec 2016

Sinterklaas is weer in ons land en vult miljoenen kinderschoentjes bij de haard. Een aantal weken later hangen veel kinderen en volwassenen ook een lange kerstsok bij de haard of in de kerstboom. Dit is een Amerikaanse gewoonte op kerstavond, De Kerstman doet dan kleine cadeautjes in een lege zak in de vorm van een sok. In steeds meer Nederlandse huishoudens is deze traditie al overgenomen
 
In deze blog lees je hoe deze gezellige kersttraditie is ontstaan en wat onze goede oude Sint ermee te maken heeft.

Verhaal van de kerstsokken

Het verhaal achter de kerstsok

Lang geleden werd een rijke koopman beroofd en daardoor had hij geen geld meer om zijn drie mooie dochters een bruidsschat te geven. Zijn dochters zouden een leven vol schaamte leiden als ze niet konden trouwen. Sint Nicolaas, die op doorreis was, hoorde over deze hachelijk situatie. Hij wist dat de koopman zijn hulp nooit zou accepteren en besloot de man in het geheim te helpen.
 
Omdat de man geen geld meer had voor personeel, hielpen zijn dochters hem in de huishouding. Op een nacht hadden ze de was gedaan en alle sokken voor de open haard te drogen gehangen. Die nacht vulde Sinterklaas de sokken met gouden munten en konden de drie mooie dochters toch nog trouwen. De koopman was dolgelukkig.
Het verhaal ging als een lopend vuurtje, waarna iedereen sokken aan haarden, deurknoppen, vensterbanken en trappen ging hangen. In de hoop dat Sint ook bij hen langs zou komen.
 
Dit verhaal van sinterklaas is door Nederlandse reizigers meegenomen naar Amerika waar hij de naam ‘Santa Claus’ kreeg. Eigenlijk is de Kerstman dus een buitenlandse versie van Sinterklaas. Alleen in Nederland ging onze Sint ineens kleine cadeautjes en lekkernijen in schoentjes stoppen.

De grootste sok

De grootste kerstsok is een heus onderdeel van het Guinness Book of Records. Op 5 januari 2011 is de grootste kerstsok gemeten in het Toscaanse Carrara (Italië). De sok was maar liefst 51 meter lang en 21 meter breed. De sok zat vol met ballonnen waar snoep in zat. Het evenement was een actie om ouderen te helpen en deze kerstsok was aanzienlijker groter dan die van Londen in 2007. De sok in Londen van de The Children's Society was 32 meter hoog en ongeveer 15 meter breed. Deze sok was gevuld met meer dan 1000 cadeaus die werden verdeeld onder de armste bevolking van Londen.

Kerstsokken voor warme voeten

Hoewel de Goedheiligman in Nederland regeert, worden de lange kerstsokken met de vele leuke designs steeds populairder in Nederland. En niet alleen de sokken om cadeautjes in te doen. Ook de lange warme sokken voor aan de voeten, waar het kerstsokken verhaal eigenlijk mee begon, worden door steeds meer Hollanders gedragen. MoodSocks heeft daarom een zeer fraai cadeautje voor de Kerst: de Happy Socks X-Mas gift boxen.

Kerstman in kerstsokken verhaal 

Happy Socks X-Mas gift box

Naast grappige kersttruien kun je bij het kerstdiner dus ook aankomen met de feestelijke sokken van Happy Socks X-Mas. Met onze speciale gift box bieden we drie paar unieke kerstsokken met hippe designs aan. Een donkerblauw paar met gekleurde sneeuwvlokken, een rood paar met vrolijke cadeautjes en een groene met zeer zoete zuurstokjes. De gift box is niet alleen een geweldig cadeau voor onder de kerstboom maar kan ook mooi alvast gegeven worden op pakjesavond. Natuurlijk kun je de sokken ook stiekem zelf houden om indruk te maken met de Kerst.

Christmas giftbox kerstsokken Met kerstsokken van Happy Socks ga je trendsettend de Kerst in

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »