• Lorem ipsum

Wat kun je doen tegen zweetvoeten?

21 Sep 2016

Zweetvoeten is niet het meeste charmante onderwerp om over te praten, maar het is wel een kwaal waar veel mensen last van hebben. Iedereen heeft weleens zweetvoeten na bijvoorbeeld het sporten of op een tropische dag. Het wordt vaak pas een probleem als je er standaard last van hebt en als je voeten een penetrante geur afgeven.
 

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Alleen zweten is niet de oorzaak van stinkende zweetvoeten. Het is juist de combinatie van warmte, vocht, bacteriën en huidschilfers wat de boosdoener is. Bacteriën groeien en vermenigvuldigen zich het beste in een warme, vochtige omgeving. Huidschilfers is voedsel voor ze en die zitten er meer dan genoeg in je sokken en schoenen. De bacteriën scheiden afvalstoffen af en dat is wat je ruikt. Doordat je voeten vaak het grootste deel van de dag opgesloten zitten in sokken en schoenen, hebben bacteriën vrij spel om zich te ontwikkelen.
 

5 tips om zweetvoeten te voorkomen

Zweetvoeten worden dus niet veroorzaakt door zweet, maar door bacteriën. Het verminderen van deze bacteriën, zorgt er dus voor dat je de kans op zweetvoeten verkleint.
 

1. Houd je voeten schoon

Was iedere dag je voeten en op warme dagen zelfs twee keer per dag. Gebruik daarvoor een milde zeep of gebruik helemaal geen zeep. Alleen lauwwarm water is al genoeg. Een voetbad kan ook wonderen doen. Voeg eventueel één keer in de week azijn toe. Droog je voeten daarna wel goed af, ook tussen je tenen. Om een droge huid op je voeten te voorkomen kun je ze daarna nog insmeren met een lotion.

 

2. Wissel elke dag je sokken en schoenen

Trek elke dag schone sokken aan. Je oude sokken zitten vol met bacteriën en huidschilfers, waardoor je sneller zweetvoeten krijgt. Ook is het belangrijk om het liefst elke dag andere schoenen aan te trekken. Zo kan het vocht uit je schoenen makkelijker wegtrekken en voorkom je zweetvoeten.
 

3. Doe geurvreters in je schoenen

Er zijn verschillende geurvreters die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van zooltjes die je in je schoenen legt. Cederhout absorbeert het vocht goed. Ook kun je boorzuurschilfers of poeder in je sokken strooien. Het boorzuur neemt het vocht op en houd je voeten droog. Bij de drogisterij verkopen ze vaak ook wel sprays of poeders die je voeten droog houden of de geur tegen gaan.
 

4. Zorg voor droge voeten

Draag sokken en schoenen van ademende stoffen. Als we kijken naar je sokken, dan kun je het beste natuurlijke stoffen dragen zoals katoen en wol. Leren schoenen ademen het beste of kies voor speciaal ventilerende schoenen. Open schoenen, zoals slippers en sandalen, zijn eigenlijk nog beter, maar in de winter is dat over het algemeen geen optie. Rubber, nylon, lycra, acryl en polyester zijn synthetische stoffen die je het beste kunt vermijden.

 

5. Gebruik houten schoenenspanners

Houten schoenenspanners gebruik je normaal gesproken alleen om je leren schoenen mooi in model te houden. Maar ze hebben nog een functie. Het ceder- of mahoniehout neemt namelijk ook het vocht op uit je schoenen. Hierdoor worden je schoenen sneller droog, waardoor bacteriën minder kans hebben om te groeien. Oud zweet verdwijnt, net als je zweetvoeten.

Heb jij nog een goede tip om zweetvoeten te voorkomen? Laat het ons hieronder weten!
 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »