• Lorem ipsum

Welke wandelsokken voorkomen blaren op je voeten?

15 Apr 2016

Nederland is een echt wandelland. Er zijn genoeg mooie gebieden om te voet te verkennen. Maar liefst 6,6 miljoen Nederlanders trekken er dan ook minimaal één keer per week op uit om een wandeltocht te maken. Als je zo maar eens af en toe op het gemak een stukje gaat wandelen, dan kom je met een paar stevige sneakers al heel ver. Maar als je nét wat fanatieker bent, dan heb je toch echt een paar goede wandelschoenen nodig. En daar horen wandelsokken bij.
 

Daarom draag je wandelsokken

De belangrijkste reden om wandelsokken te dragen, is om je voeten te beschermen tegen je wandelschoenen. Deze schoenen zijn vaak stugger en door wrijving kunnen er blaren ontstaan. Wandelsokken worden zo gemaakt dat ze je voeten optimaal ondersteunen tijdens het wandelen. Soms hebben ze nog een extra laag als een soort schokdemping.

 

De meeste wandelsokken zijn gemaakt om je voeten droog te houden. Wanneer je sokken en dus ook je voeten vochtig zijn (bijvoorbeeld door zweet), kun je ook weer sneller blaren krijgen. Dat is ook de reden dat wandelsokken geen of platte naden hebben. Bovendien mogen de sokken niet schuiven in je schoenen. Daarom hebben ze ook een kleine maatrange in tegenstelling tot ‘gewone’ sokken. Sommige merken hebben zelfs een linker- en rechtersok voor de perfecte pasvorm.
 

Verschillende soorten wandelsokken

Oké, je bent er van overtuigd dat je wandelsokken nodig hebt, maar welke moet je nou kiezen? Het belangrijkste waar je naar moet kijken, is het materiaal van de wandelsokken. Maar voordat je die kan bepalen, moet je eerst naar een aantal andere zaken kijken.
 

Heb je snel warme of koude voeten?

En dan moet je ook nog weten of je snel vochtige voeten hebt of niet. Met warme en droge voeten bijvoorbeeld, zijn ventilerende wandelsokken ideaal. Ze nemen geen vocht op, dus zorg wel voor goed ventilerende wandelschoenen, zodat die het eventuele transpiratievocht kunnen afvoeren.
 

Heb je snel koude en/of vochtige voeten, kies dan voor wandelsokken waarin wol zit verwerkt. Je hebt nog wel sokken met 100% wol, maar die verliezen snel hun pasvorm en kunnen de huid irriteren. Beter is het om voor een combinatie van merinowol en katoen te kiezen. Door de kunstvezels blijft de pasvorm behouden en het wol kan veel vocht opnemen, zonder dat de voeten nat worden. De ideale combinatie dus!

 

Als we het toch over materiaal hebben: 100% katoenen sokken zijn minder geschikt als wandelsokken. Ze blijven nat waardoor je blaren krijgt én hebben geen isolerend vermogen, waardoor je voeten altijd koud aanvoelen. Kies dus altijd voor een combinatie van materialen.
 

Dunne of dikke wandelsokken?

Dat is eigenlijk een keuze die je gevoelsmatig moet maken. Ga je lang en intensief wandelen, kies dan voor een dikkere wandelsok, vanwege de extra demping. Heb je wandelschoenen die goed vocht afvoeren of zijn ze licht en nauwsluitend? Dan zijn dunne wandelsokken een optie. Eén ding is wel belangrijk: pas je wandelsokken altijd samen met je schoenen. Alleen dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
 

Welke schoenmaat heb je?

Koop wandelsokken nooit te groot. Je gaat dan gegarandeerd blaren lopen. Goede wandelsokken hebben een kleinere maatrange. Ook zijn er speciale heren- en damessokken. Mannen hebben vaak wat bredere voeten en daar is de pasvorm van de wandelsokken dan ook op afgestemd. En met voldoende teen- en hielbescherming en verdikte delen voor extra schokdemping zijn je voeten optimaal beschermd tijdens het wandelen!
 

Koop dus niet zomaar de eerste de beste wandelsokken die je tegenkomt. Let op bovenstaande punten en blaren zullen tot het verleden behoren. Veel wandelplezier!
 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »