Over ons en onze sokken

Leesvoer :) Eerlijkheid en transparantie voor onze klanten, verhalen over onze producten en een persoonlijke noot over beleving.

We willen je graag meer vertellen over wie wij zijn en waar we voor staan. Je kunt de beloftes en visie & missie van ons bedrijf bekijken, maar op deze pagina willen we je wat meer achtergrondinformatie geven over ons, onze merken en duurzaamheid in het algemeen. 

Duurzaamheid wordt continu belangrijker. Wij krijgen af en toe vragen van onze klanten over wat wij en onze sokkenleveranciers aan duurzaamheid, fair trade en MVO doen. Op deze pagina lees je er meer over. Ons doel is open en eerlijk te zijn over onze business. Omdat het verhaal best lang is, hebben we deze opgedeeld in hoofdstukken.

1)    Ervaring en beleving bij het kopen van een product, onze passie voor het vak

2)    Wat doen wij in de basis?

3)    MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen.

4)    Duurzaamheid, Fair Trade en certificeringen

5)    Codes of Conduct van onze leveranciers

6)    Eerlijk over textiel

 

Ervaring en beleving bij het kopen van een product, onze passie voor het vak

Sokken en kleding kopen via een webshop is makkelijk: vanaf je computer kies je, op elk gewenst moment, uit een keur van artikelen, je gewenste sokken en kleding en de volgende dag ligt jouw bestelling al in je kast. Maar je mist ook een stukje persoonlijkheid en beleving, dat je bij het kopen in de winkel wel meemaakt.

Wij proberen door onze webshop relatief klein te houden en het persoonlijke contact zo groot mogelijk te maken, een stukje beleving toe te voegen voor onze klanten. Als je meer wilt lezen over hoe we dat doen, klik je hier.

Wat wij zelf heel belangrijk vinden, en ook de reden voor ons is om zoveel mogelijk (lokaal) in winkels te kopen, is het verhaal achter een product. Wij hebben liefde voor ons vak, de textiel, en vinden het dan ook jammer dat er een grote smet op heerst (die grotendeels ook terecht) is met alle dingen die zich afspelen in Bangladesh, China, Pakistan enzovoorts. Maar wij vinden het vooral belangrijk om producten te kopen en verkopen die wél volgens maatschappelijke normen geproduceerd worden en vooral om open en eerlijk te zijn naar onze klanten over de producten die we verkopen.

Wie zijn wij en wat doen wij?

In de basis zijn wij specialist in naadloze sokken. We kunnen uren lang over naadloze sokken praten: waarom deze zo goed zijn voor mensen met staande beroepen, hoe ze gemaakt worden en waarom ze kunnen helpen bij mensen met autisme, diabetes of voetproblemen zoals likdoorns. Maar naast dat ze extra features hebben die de meeste sokken niet hebben, zitten ze gewoon heel erg fijn, zijn ze lekker zacht en mogen ze in de droogtrommel.

Uit de passie voor deze sokken, die wij ook aan de vakhandel verkopen zoals modezaken, pedicures en schoenmakers, is deze webshop ontstaan. Wij vinden het belangrijk ons te blijven verplaatsen in de klant: waar zoeken onze klanten naar, hoe kunnen wij onze producten verbeteren en hoe kunnen wij onze service naar een maximaal niveau brengen. Zo dragen wij zelf graag kleurrijke sokken, en hebben wij Happy Socks toegevoegd aan ons assortiment. Om wat meer variatie te bieden kwamen daar de merken Egtved, JBS en Topeco bij en recent ChattyFeet, Alfredo Gonzales en Xpooos. En een volwaardige webshop was ontstaan.

MVO: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de toekomst. Hier kun je ver in gaan, bijvoorbeeld een volledige circulaire economie creëren in je bedrijf (vaak bij zeer grote bedrijven een doelstelling) of een volledig afval-loos bedrijf runnen. Dit gaat bij een webshop niet. Natuurlijk scheelt het een hoop dat wij geen winkelpand hebben waar continu de elektriciteit op hoge toeren draait. Maar wij hebben natuurlijk wel onze computers, een voorraad (in huis) en onze verpakkingen (zowel inkomend als uitgaand). Hoe dragen wij dan ons steentje bij?

Wij recyclen of hergebruiken alle verpakkingen van onze leveranciers, van karton tot plastic.
Hetzelfde geldt voor het afval dat van onze verpakkingen afkomt zoals de onderkant van onze stickers en misdrukken van papieren.
Als je kiest voor onze luxe cadeauverpakking, krijg je een luxe cadeauverpakking van gerecycled kraftpapier, afgewerkt met juten touw en gerecycled karton. Is dat wel mooi? Jazeker, klik maar hier voor een voorbeeld :) (foto van Kerst 2015)
Ons drukwerk en onze verzenddozen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd papier en karton. Het drukwerk wordt gedrukt bij Drukwerkdeal die op haar beurt ook weer zoveel mogelijk rekening houdt met MVO zie deze link.
Wij sponsoren zo nu en dan goede doelen. Wij willen hiermee niet commercieel naar buiten treden omdat wij dit niet voor ons eigen gewin doen, maar ook omdat we een heel klein bedrijf zijn en dus geen grote bedragen in om gaan. We sponsoren onder andere de campagne tegen pesten op basisscholen, kopen altijd een grote stapel kinderpostzegels en maken op persoonlijke titel maandelijks geld over naar KWF en Artsen zonder grenzen.
Wij kopen zoveel mogelijk producten in voor de verkoop (sokken en ondergoed) waarvan wij een achtergrondverhaal kunnen vertellen. Hierover zometeen meer.


Duurzaamheid, Fair Trade en certificeringen

Allereerst een klein beetje achtergrondinformatie over duurzaamheid, Fair Trade en certificeringen van onze leveranciers. Duurzaamheid = of iets lang mee gaat. Maar ook: of het gehele productieproces rekening houdt met de aanslag die het op milieu, inwoners en medewerkers heeft. Vaak is de gedragscode beschreven in de vorm van een gedragscode (NL) of code of conduct (internationaal). Hierover in punt 5 meer.

Fair Trade is een zegel, een certificering die je niet zomaar krijgt. Een product mag pas Fair Trade genoemt worden als het gehele proces (bijvoorbeeld van het planten van een katoenplant tot aan het afleveren aan de consument) Fair Trade is. Je zult misschien begrijpen dat dit een zeer moeilijk zegel is om te krijgen. Ook al zou het gehele productieproces van sokken Fair Trade zijn, inclusief zegel, dan nog mag het product niet atijd Fair Trade worden genoemd omdat het vaak niet te controleren is waar en hoe de katoenplant is gegroeid. Dit zegel is echter wel veelzeggend: mocht een product een Fair Trade zegel hebben kun je er vanuit gaan dat het ook echt van A tot Z Fair Trade is. Zo kan een bedrijf dat het Fair Trade zegel heeft, vaak ook niet al zijn producten van dit zegel voorzien.

Wel zijn er andere certificeringen. In ons geval werken wij bijvoorbeeld samen met het Duitse Kock Sockswear, die haar sokken in haar eigen fabriek in Turkije maakt. De leverancier heeft het Ökotex zegel, een duurzaamheidszegel. De fabriek is gecertificeerd volgens het internationale BSCI. De combinatie van deze twee maakt dat we behoorlijk zeker kunnen zijn van onze zaak als we zeggen dat de productie op een sociale manier gaat, met goede arbeidsvoorwaarden voor de werknemers en zonder kinderarbeid.

Zo zijn er nog een aantal certificeringen. Kunnen wij, MooieSokken.com, met zekerheid zeggen dat al onze producten eerlijk worden vervaardigd? Het antwoord daarop is “Nee”. Dit kan alleen als onze leveranciers in hun code of conduct verantwoordelijkheid dragen voor deze gedragscode. En dat durven de leveranciers in de meeste gevallen ook niet aan.

Wel kunnen we, door een combinatie van kijken naar de productielanden, de certificeringen die onze leveranciers hebben, de codes of conduct en de gesprekken die wij met onze leveranciers voeren, zeggen dat we er alles aan doen om eerlijke producten te verkopen.

katoenplant

Code of conduct van onze leveranciers

De codes of conduct van onze leveranciers kun je hier vinden:

-       Kock Sockswear

-       JBS & Egtved (uit hetzelfde huis)

-       Happy Socks

-       Topeco

-       In afwachting van de Codes van ChattyFeet, Alfredo Gonzales en Xpooos. 


Eerlijk over Textiel

Als laatste een kleine persoonlijke noot over misleiding en misvatting over textielstoffen en hun aanslag op ons milieu. Niet alleen geldt dit voor onze producten, maar voor vrijwel alle producten in de textielsector, tenzij voorzien van het Fair Trade zegel.

De stof op zich is niet het duurste. Het gehele productieproces maakt dat kleding kost wat het kost. Dat is ook gelijk de reden dat kindersokken of andere kinderkleding relatief duur zijn.

Je mag ervan uitgaan dat een broek die 20 euro kost, of 10 paar sokken voor 5 euro, gemaakt worden onder oneerlijke omstandigheden. De kans is dan groot dat er bijvoorbeeld kinderarbeid aan te pas komt, of dat de omstandigheden in de fabriek zodanig slecht zijn voor de medewerkers dat deze ziek worden of al ziek zijn.

Katoen is natuurlijk de “main ingredient” voor sokken. Katoen is een natuurvezel en kan duurzaam zijn, maar is dit niet per definitie. Katoen is alleen duurzaam als het ecologisch geteelt wordt. Dit katoen is dan voorzien van een eco- zegel op elke individuele verpakkingen. Als het niet ecologisch geteeld wordt, heeft het een grotere aanslag op het milieu. Dit is natuurlijk niet altijd te voorkomen.

De elasthan of polyester in sokken is absoluut noodzakelijk om de sokken in vorm te houden. Deze vezels worden echter gemaakt van aardolie en zijn daarom nooit duurzaam. Gelukkig is meestal niet meer dan 1/3 van sokken van deze stof gemaakt. Kleding daarentegen bestaat soms wel voor 100% uit polyester of viscose. Let hier dus op als je kleding koopt en om het milieu geeft.

Een misverstand over bamboe: bamboe klinkt zo lekker ecologisch en natuurlijk maar is een textielvervaardiging met de laagst mogelijke classificering (class E) (bron). Dat heeft te maken met hoe de bamboevezel wordt geproduceerd tot een draagbare vezel: deze wordt chemisch bewerkt. Bamboe heeft ook zeer grote voordelen, met name in het draagcomfort, maar is niet per definitie beter voor ons milieu.

We hopen dat je met dit artikel, of delen hiervan, wat meer inzicht hebt gekregen in de achtergrond van onze producten en van textiel in het algemeen.

Als je hierover nog vragen hebt mag je ons altijd bellen, mailen of met ons chatten.   


Sven & Roos van MooieSokken.com